Pagini

duminică, 20 aprilie 2014

Azotul


Azotul

Structura moleculei.Molecula de azot este alcatuită din doi atomi ,are formula chimică N2,formula de structura N≡N.



Răspîndirea în natură. Azotul se gasește in aer în stare liberă (circa 78% după volum). În cantitați mici azotul se conține în sol sub formă de azotați .El este partea componentă a proteinelor .
Obținerea.În scopuri tehnice azotul se obține din aer în același instalații,ca și oxigenul.La evaporarea aerului lichid azotul se volatilizează primul(punctul de fierbere al azotului -196°C,al oxigenului-183°C).Azotul pur se obtine prin descompunerea unor compuși ai lui.
Proprietațile fizice.Azotul este un gaz fără culoare si fără miros,puțin ma ușor decît aerul.Solubilitatea lui în apă este foarte mică (mai mică decît a oxigenului).Azotul în stare solidă are o rețea moleculară cristalină,de aceea punctul de topire și de fierbere sunt joase.
(azot lichid)
Propritațile chimice.În condiții normale de temperatură și presiune azotul nu manifestă reactivitatea  chimică .Aceasta se explică prin stabilitatea legaturilor chimice în molecula de azot .La temperarturi înalte legăturile dintre atomi slăbesc și azotul devine capabil de reacție.Așa ,de exemplu, la temperatura arcului electric azotul reacționează cu oxigenul :
N2+O2↔2NO-Q
Aceeași reacție se produce și în timpul descărcărilor electrice din timpul furtunii.În condiții speciale azotul reacționează cu hidrogenul:
N2+3H2↔2N-3H3+1 (amoniac)

La temperaturi înalte azotul reacționează cu unele metale, de exemplu:
3Mg+N2→Mg3+2N2-3
Aplicare.Azotul se aplică în special pentru sinteza amoniacului NH3,iar amoniacul se folosește la fafricarea acidului azotic și altor compuși cu azot.Azotul lichid se întrebuințează pentru crearea mediului inert pentru desfășurarea proceselor chimice .Azotul lichid se aplică de asemenea în sistemul de răcire.

Utilizarea azotului.

Industria chimica si farmaceutica
Azotul gazos este utilizat in industria chimica pentru: prevenirea expunerii diverselor substante la atmosfera in timpul stocarii (inertizare), transportul substantelor prin conducte si purjarea conductelor, ambalare si depozitare in atmosfera controlata.

Industria alimentara
Azotul este folosit pentru a scaderea nivelului de oxigen in timpul procesarii, transportului, depozitarii si ambalarii sub nivelul la care are loc oxidarea alimentelor sau bauturilor procesate.
Azotul este folosit pentru protectia impotriva daunatorilor, deoarece nu sustine viata.


Industria petrolului si gazelor naturale
Azotul este folosit pentru inertizarea rezervoarelor, transportul sub presiune, purjarea conductelor, curatirea rezervoarelor si conductelor.


Industria prelucrarii materialelor
Azotul este folosit pentru a crea atmosfere protectoare in timpul sudarii cu laser, sinterizarii pulberilor, sau pentru tratamente termo-chimice.
In industria materialelor plastice, azot gazos este folosit pentru termosuflare.

Umflarea anvelopelor

Studiile conduse in ultimii ani de catre organizatii independente si producatori de pneuri au aratat impactul benefic pe care il are umflarea anvelopelor cu azot asupra duratei de viata a anvelopei si reducerea consumului de combustibil.
Curiozități:

  • Vestitul savant A.Lavoisier împreună cu alți savanți apropus in anul 1787 termenul de azot ceea ce în traducere din grecește înseamnă''fără viața''.Dar nu a trecut nici o jumătate de secol și s-a constatat,că azotul ''fără viață'' este unul din elementele vieți-intră în compoziția proteinelor.
  • Pentru prima dată azotul a fost descoperit de savantul englez D.Rezerford în anul 1772.Proprietățile azotului au fost cercetate de savanții K.Scheehe,G.Cavendich,G.Priestley.
  • În sol se gasesc bacterii,care pot asimila azotul atmosferic .Aceste bacterii pot fi cultivate artificial ,iar din ele se pot obține îngrășăminte bacteriene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu