Structura moleculei.Molecula de azot
este alcatuită din doi atomi ,are formula chimică N2,formula de
structura N≡N.
Răspîndirea în natură. Azotul se
gasește in aer în stare liberă (circa 78% după volum). În cantitați mici azotul
se conține în sol sub formă de azotați .El este partea componentă a proteinelor
.
Obținerea.În
scopuri tehnice azotul se obține din aer în același instalații,ca și
oxigenul.La evaporarea aerului lichid azotul se volatilizează primul(punctul de
fierbere al azotului -196°C,al oxigenului-183°C).Azotul pur se obtine prin
descompunerea unor compuși ai lui.
Proprietațile
fizice.Azotul este un gaz fără culoare si fără miros,puțin ma
ușor decît aerul.Solubilitatea lui în apă este foarte mică (mai mică decît a
oxigenului).Azotul în stare solidă are o rețea moleculară cristalină,de aceea
punctul de topire și de fierbere sunt joase.
(azot lichid)
Propritațile
chimice.În condiții normale de temperatură și presiune azotul nu
manifestă reactivitatea chimică .Aceasta
se explică prin stabilitatea legaturilor chimice în molecula de azot .La
temperarturi înalte legăturile dintre atomi slăbesc și azotul devine capabil de
reacție.Așa ,de exemplu, la temperatura arcului electric azotul reacționează cu
oxigenul :
N2+O2↔2NO-Q
Aceeași reacție se produce și în timpul descărcărilor
electrice din timpul furtunii.În condiții speciale azotul reacționează cu
hidrogenul:
N2+3H2↔2N-3H3+1
(amoniac)
La temperaturi înalte azotul reacționează cu unele
metale, de exemplu:
3Mg+N2→Mg3+2N2-3
Aplicare.Azotul se
aplică în special pentru sinteza amoniacului NH3,iar amoniacul se
folosește la fafricarea acidului azotic și altor compuși cu azot.Azotul lichid
se întrebuințează pentru crearea mediului inert pentru desfășurarea proceselor
chimice .Azotul lichid se aplică de asemenea în sistemul de răcire.
Utilizarea
azotului.
Industria
chimica si farmaceutica
Azotul
gazos este utilizat in industria chimica pentru: prevenirea expunerii
diverselor substante la atmosfera in timpul stocarii (inertizare), transportul
substantelor prin conducte si purjarea conductelor, ambalare si depozitare in
atmosfera controlata.
Industria alimentara
Azotul
este folosit pentru a scaderea nivelului de oxigen in timpul procesarii,
transportului, depozitarii si ambalarii sub nivelul la care are loc oxidarea
alimentelor sau bauturilor procesate.
Azotul
este folosit pentru protectia impotriva daunatorilor, deoarece nu sustine
viata.
Industria petrolului si gazelor naturale
Azotul
este folosit pentru inertizarea rezervoarelor, transportul sub presiune,
purjarea conductelor, curatirea rezervoarelor si conductelor.
Industria prelucrarii materialelor
Azotul
este folosit pentru a crea atmosfere protectoare in timpul sudarii cu laser,
sinterizarii pulberilor, sau pentru tratamente termo-chimice.
In
industria materialelor plastice, azot gazos este folosit pentru termosuflare.
Umflarea
anvelopelor
Studiile
conduse in ultimii ani de catre organizatii independente si producatori de
pneuri au aratat impactul benefic pe care il are umflarea anvelopelor cu azot
asupra duratei de viata a anvelopei si reducerea consumului de combustibil.
Curiozități:
- Vestitul savant A.Lavoisier împreună cu alți
savanți apropus in anul 1787 termenul de azot ceea ce în traducere din
grecește înseamnă''fără viața''.Dar nu a trecut nici o jumătate de secol
și s-a constatat,că azotul ''fără viață'' este unul din elementele vieți-intră
în compoziția proteinelor.
- Pentru prima dată azotul a fost descoperit de savantul englez D.Rezerford în anul 1772.Proprietățile azotului au fost cercetate de savanții K.Scheehe,G.Cavendich,G.Priestley.
- În sol se gasesc bacterii,care pot asimila azotul
atmosferic .Aceste bacterii pot fi cultivate artificial ,iar din ele se
pot obține îngrășăminte bacteriene.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu